Cursus blokfluitprikkels en -kriebels

Deze cursus is voor kinderen van 4 en 5 jaar die graag eens muziek willen maken met een echte muziek instrument: de sopraanblokfluit! In deze cursus gaat de groep samen met de docente op avontuur om alle geheimen van de blokfluit te ontdekken.

Zo gaan we denkbeeldig een dagje naar een pretpark en kijken rond. Hoe klinkt een achtbaan? En hoe klinkt een trein die ons door het park vervoert? Kun je toveren met je blokfluit? Wat gebeurt er als je in het mondstuk blaast? Wat gebeurt er als je in de gaten of naast de gaten blaast? Hoe blaas je om gekke geluiden van dieren of van de natuur te kunnen horen? Hoe klinkt een dierenpark of een speeltuin bij jou in de buurt? Kun je de geluiden van je poes of hond op de blokfluit vinden? Wat doe je met je vingers? Zij kunnen dansen op de blokfluit en jij kunt dansend fluiten… Hoe verzin je zelf een lief, verdrietig, boos, vrolijk of chaotisch liedje op de blokfluit? Misschien met een paar blokfluiten tegelijk? Ben je wel eens in een klank-jungle geweest? Welke gekke ritmes kun je daar horen? Waar liggen de noten verstopt? Kun je horen of een geluid hoog in de wolken zit of laag op de aarde? En hoe klinkt een slapende fluit of een fluit die net wakker wordt? Of een fluit die naar school moet gaan en geen zin heeft? Een luie blokfluit...? Wat vind je mooi als je muziek hoort?

Wij gaan luisteren naar elkaar, elkaar vertellen over muziek en ook bewegen op muziek. Ook eenvoudig liedjes zingen en op trommels spelen komt aan bod. Iedere les staan er spannende instrumenten op tafel waar de kinderen naast de blokfluit mee mogen experimenteren. Wel is het zo dat de “blokfluitfamilie” centraal staat in de lessen.

De docente laat de kinderen zelf creatief zijn in het beleven en maken van muziek. Het niveau of de achtergrond van het kind is hierbij niet belangrijk. Wel fantasie, eigen inbreng en enthousiasme.

De cursus gaat bij minimaal 5 kleuters en maximaal 10 kleuters van start, en bevat 6 lessen. Bij veel animo kan er na afloop een vervolgcursus starten.

Kinderen mogen ook een proefles meedoen. De leerlingen hoeven geen eigen blokfluit aan te schaffen.